Музей плакату

Музей плакату України

10157321_681968298506247_4610806298799634713_n

При журналі “Музеї України” – всі контакти через журнал – МПУ залишився без приміщення, працюємо у віртуальному режимі.

З 24 лютого 2022 року, Музей плакату розпочав збір робіт про російсько-українську війну.

Музей плакату України розпочав збір колекції робіт про російсько-українську війну 2022.

Прохання до авторів – дбайте про безпеку! Вже дехто на окупованій території, дехто у війську, дехто у прифронтовій зоні… Музей не вказує прізвищ авторів! Підписуйте або позначайте роботи власноруч!

Відео –

E-mail: museum-ukraine@ukr.net

 Відео Антипутінського плакату

Директор Музею плакату – редактор журналу “Музеї України”, Почесний працівник туризму України Віктор Тригуб

Арт-директор – Юрій Нерослік.

Художній директор – Георгій Ключник
Куратор – Наталка Іванченко

Заступник директора – Сергій Пархоменко

Підтримка сайту – Ростислав Тригуб

МПУ залишився без приміщення, працюємо у віртуальному режимі.

МУЗЕЙ ПЛАКАТА УКРАИНЫ
действует при журнале “Музеи Украины”

Директор –
редактор журнала “Музеи Украины”, Почетный работник туризма Украины
Виктор Тригуб
Куратор – Наталья Иванченко

296290947_634249801365349_7179356968253331091_nМузей плакату України при часописі «Музеї України». Перший в Україні і Європі, офіційно зареєстрований, спеціалізований музей історії плакату.

Діє при журналі «Музеї України».

Музей створено 11 листопада 2011 року, легалізовано рішенням № 133 виконавчого комітету Новопетрівської сільської Ради Вишгородського району. Таким чином, Музей плакату України став першим, офіційно зареєстрованим серед відомих музеїв плакату Європи, які діють лише на правах відділів при великих музейних установах, не маючи самостійної державної реєстрації.

Дві перші виставки плакатів, були урочисто відкриті в приміщенні Національного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році». Однак, брак виставкової площі, змусив шукати окреме приміщення у Києві.

Проект підтримав директор Національного музею народної архітектури та побуту України Дмитро Заруба, у грудні 2012 року, надавши частину будинку з Тернопільської області для постійнодіючої виставки «Галерея плакатів епохи тоталітаризму». Дієву допомогу надав Голова Київської міської організації «Меморіал», директор Музею совєтської окупації Роман Круцик, передавши комплект плакатів про злочини комуністичного режиму СРСР.

Особлива гордість творців музею — експозиція, повністю присв’ячена діяльності Путивльського і Козельщинського таборів для військовополонених НКВС СРСР. Там перебували і ймовірно були розстріляні у 1939-40 роках, тисячі польських військовополонених, а у червні 1941 року, до Путивля і Козельщини доставили майже 5000 арештантів з Молдавської РСР та десь 6000 «ворогів народу» з Литви, Латвії, Естонії. Подальша їх доля, після початку війни 22 червня 1941 року, невідома.

З листопаду 2013 року творці Музею плакату підтримують Євромайдан. Збирають роботи про визвольну революцію. У грудні 2013 року музей відкриває сторінку у Фейсбуку, яка миттєво стає популярною, віртуальну експозицію Плакати Майдану відвідує до 200 тис читачів на добу. Враховуючи гостроту багатьох плакатів, фундатори Музею отримували чимало погроз, були хакерські атаки, очікування арешту за “пропаганду тероризму, екстремізму, масових безпорядків”. Сторінка у ФБ стала координатором акцій протесту у багатьох країнах. Зокрема, діаспора, використовуючи роботи з колекції Музею плакату проводила мітинги у Франції, Англії, Німеччині, США, Канаді, Польщі, Аргентині, Бразилії, Словаччині, Південній Кореї… Знищена невідомими хакерами…

27 лютого 2014 року було змонтовано виставку “Плакати Майдану” у Нацмузеї в Пирогові, що користується популярністю у відвідувачів. Крім плакатів, виставлено щити Самооборони, протигази, каски, кийки, саморобний бронежилет…

На початку квітня 2014 року в Музеї плакату в Пирогові змонтовано виставку “Крим – це Україна!”. Офіційне пресове відкриття якої відбулося 29 квітня 2014 року у присутності бійців Троєщинської Самооборони, представників Правого сектору, художниці Асі Колос, фотомайстра Катерини Крючкової, журналістів, громадскості.

Формується колекція про події на Південному-Сході України. Виставка про АТО представлена роботами фронтовика, арт-директора музею Юрія Неросліка.   Фронтові виставки плакату організовані музеєм у бойових частинах від Станиці Луганської до Сартани, в музеях зони АТО – Луганська, Донецька області.

Команда музею постійно буває в зоні бойових дій.

МПУ залишився без приміщення, працюємо у віртуальному режимі.

Музей плакату України при журналі “Музеї України”

Офіційна довідка

Музей плакату України при журналі “Музеї України” – єдиний у світі офіційно зареєстрований спеціалізований музейний заклад, що збирає, створює і вивчає сучасний український плакат.

Розпочався музей у 2011 році на базі Національного музею-заповідника “Битва за Київ у 1943 році” у селі Нові Петрівці Вишгородського району Київщини, де і легалізований виконавчим комітетом Новопетрівської сільради.

Перша резонансна виставка “Плакати Майдану” відкрилася 27 лютого 2014 року, одразу після Євромайдану, в якому активісти музею брали участь як Плакатна сотня. Національний музей народної архітектури і побуту України (Пирогів) виділив Музею плакату частину будинку в експозиції Сучасне село, де за кілька тижнів почалася виставка “Крим – це Україна!”. Ці дві виставки буквально законсервували настрої того часу…

Однак, найбільше виставок патріотичного плакату розгорнуто в зоні проведення Антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях. Велику підтримку надало Управління культури і туризму Донецької ОДА. Нині у всіх основних музеях Донеччини є наші плакатні виставки! У прифронтовій Костянтинівці навіть встановлено рекорд – відкрито найбільшу виставку сучасного українського плакату зі 102 робіт! Не даремно, Музей плакату називають фронтовим – аби відвідати кілька наших виставок, треба заглибитися у Першу лінію оборони, проїхавши дорогами, що обстрілюються снайперами і артилерією російських терористів… І таких доріг музейники пройшли чимало…

Особлива роль у розвитку сучасного плакатного мистецтва належить арт-директору МПУ Юрію Неросліку.Нині колекція музею складається в основному, з його робіт. Влітку 2014 року, Юрій став добровольцем, потрапив у 92 бригаду ЗСУ, їх підрозділ намагався пробитися до Іловайська, але був фактично знищений артилерією регулярної російської армії. Кілька днів пробивалися до своїх з боями. Потім бойові будні під містом Щастя. І нині, після демобілізації, Юрій постійно буває в АТО вже як волонтер, організовує виставки.

Плакати Юрія Неросліка стали міжнародним графічним символом як Євромайдану, так і війни за Донбас. Протягом 2014-16 років Юрій і активісти Музею плакату відкрили виставки вздовж всієї лінії фронту – Станиця Луганська, Щастя, Новоайдар, Северодонецк, Торецьк, Костянтинівка, Мар`їнка, Новомихайлівка, Сартана, Маріуполь, Широкіне… Часто виставки розміщуються просто в бліндажах, в штабах, світлицях на “передку”…

10443453_777352295719529_1412054664243720768_nЄ і десятки виставок у державних музеях, у тому числі Національних, у багатьох регіонах України. Саме плакати Юрія Неросліка потрапляють у кадр провідних телеканалів та інформагенцій, коли українська діаспора протестує проти російської агресії у багатьох каїнах світу, зокрема, під ООН…

Творчість Юрія Неросліка під забороною у Росії, після “антирашистської” серії… Хоча, для школярів розроблено спеціальну підбірку…

Мандрівний фронтовий Музей плакату України продовжує активну виставкову діяльність як прифронтовою зоною, так і багатьма регіонами держави.

З 24 лютого 2022 року, Музей плакату розпочав збір робіт про російсько-українську війну. Арт-директор Юрій Нерослік відразу відкрив фронтову виставку на крайньому блок-посту у Харкові.

МПУ залишився без приміщення, працюємо у віртуальному режимі.

 

Залишити коментар