“Діти Донеччини за мир!” на Київщині

Виставка “Діти Донеччини за мир!” на Київщині

Маємо гарний приклад співпраці музейників Київщини і прифронтового Покровська на Донеччині. Можливо навіть акт дитячої дипломатії, звернення до дорослих з проханням зробити все, аби повернути мир в Україну!

-Ми завжди підтримуємо такі гарні ініціативи! – заявила начальник Управління і туризму Донецької ОДА Аліна Певна, – Комунальний заклад «Покровський історичний музей» налагодив виставкову співпрацю з провідним закладом Київської області Національним музеєм-заповідником “Битва за Київ у 1943 році”. Відбулася перша дитяча виставка. Нещодавно на Київщині презентували дитячі роботи з колекції відродженого Донецького обласного художнього музею з села Прелесне. Роботи київських дітлахів теж побачили на Донбасі! Будемо продовжувати співпрацю!

-Ми розуміємо, як важко нашим колегам на Донеччині, особливо тим, чиї заклади культури опинилися в прифронтовій зоні! – сказав директор музею “Битва за Київ у 1943 році”, Заслужений працівник культури України, повний кавалер ордену “За заслуги” Іван Вікован, – Захоплені подвижництвом співробітників Управління культури Донецької ОДА, яким довелося відновлювати роботу з чистого листа. Допомагаємо як можемо! Чекаємо нових виставок! Наші науковці працюють в зоні АТО з 2014 року…

Варто зазначити, що культурологічні волонтери, в основному працюють у Слов`янську, Краматорську, іноді в Маріуполі. В результаті, ці три міста буквально пересичені різноплановими заходами. Тоді як невеликі шахтарські містечка, особливо ті, які опинилися поблизу лінії розмежування, отримують недостатню увагу. І цю ситуацію намагаються виправити як Управління культури ОДА, місцева влада, учасники Музейних експедицій в АТО часопису “Музеї України”. Роботи вистачить всім – приєднуйтеся!

-Міська влада робить все, від нас залежне, аби всі заклади культури, освіти працювали у штатному режимі, проводили виховні патріотичні заходи! – зазначив міський Голова Покровська Руслан Требушкін, – Діти Донеччини мають рости в умовах, коли існують всі можливості для творчого розвитку! Гарно, що роботи вихованців Школи мистецтв побачили на Київщині! Очікуємо виставку киян у нас!

12998707_799324186834664_4092274666883887499_n

Допомогла музеям встановити контакти шеф-редактор журналу “Музеї України”, керівник осінньої Музейної експедиції Наталка Іванченко. Саме на її рахунку організація виставок юної покровчанки Лілії Дорошенко в Одесі, Києві, співпраця з місцевими художниками. Їй довелося кілька разів побувати в Покровську, навіть потрапила в аварію – автобус мало не зіткнувся з військовим бензовозом, повним пального…

-Ми дуже задоволені спільною роботою з ГО “Гуманітарна ліга”, журналом “Музеї України”, Національним музеєм-заповідником “Битва за Київ у 1943 році”, вдячні Донецькій ОДА, міській владі Покровська! – розповіла директор Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова, – Наші акції отримали загальноукраїнський розголос, привернули увагу до нашого міста, талантів наших дітей! Особлива подяка за створення сайту музею https://pokrovskmuseum.wordpress.com/ Ми відчуваємо підтримку України! Вдячні за подарований виставковий комплект патріотичного плакату Юрія Неросліка!

pokrovk_6_147697324648

Культурологічні волонтери, які часто бувають у прифронтовій зоні, знають, яке велике значення мають мистецькі акції поруч з війною. Як тепло приймають донбасівці дитячі виставки, сучасних художників з різних регіонів, вистави, концертні програми! Вони нарешті відчувають себе частиною України, попри агресивну пропаганду путіністів. І добре, що твори донеччан можуть побачити в Києві, Львові, Ужгороді… Особливо це важливо для дітей! Вони змалку повинні бути інтегровані в український культурний простір, відчувати себе частинкою України!

-Наш Національний музей-заповідник “Битва за Київ у 1943 році” у Нових Петрівцях співпрацює із закладами культури зони АТО з 2014 року! – повідомила заступник директора, куратор виставки Тамара Сокол, – Надаємо методологічну допомогу, допомагаємо виходити в інтернет, організуємо спільні виставки. Заплановано чимало цікавих заходів! Завжди чекаємо у нашому музеї!

Виставка закінчилась. Днями дитячі малюнки повернуться до Покровська. Сподіваємося, у музеї Нових Петрівців будуть акції і з інших музеїв.

Нині варто морально і виставково підтримати щойно перереєстрований Донецький обласний краєзнавчий музей. Центральний офіс в окупованому Донецьку обстріляно і пограбовано. Три сільських філії утримувались і працювали завдяки ентузіазму музейників, які більше двох років не отримували зарплату і необхідних платежів! Небувалий випадок в історії світової музейної практики! Нині проблеми і бюрократичні перепони подолано! ДОКМ треба повернути колишню славу! Наша команда вже створила музею сайт.

А взагалі, вивели в мережу 11 закладів культури Донеччини.

Музеї Донеччини працюють і розвиваються! Хоч фронт і поруч. Діти Донбасу за мир!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”, куратор виставки

img_5354

img_5380

Залишити коментар